31.5.14

SCIENCE NEWS


(Disklajmer: Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna) 


Američki naučnici utvrdili da se na prostoru Balkana akademske titule, zvanja i visoke pozicije u državnim institucijama nasljeđuju vezano za Y hromozom. 

Iako je ova pojava već neko vrijeme poznata neukom lokalnom stanovništvu i opisuje se kao fenomen „tatinih sinova“, tek nedavno je otkrivena njegova genetička i molekularna osnova. „Brojne epidemiološke studije su pokazale da postoje značajne statističke razlike između društvene, ekonomske i političke pozicije običnih muškaraca i muškaraca čiji su očevi bili ili još uvijek jesu akademici, doktori nauka, političari i slično. To me potaklo na početak istraživanja. Nakon dvije godine smo došli do revolucionarnog otkrića“, kazao je dr Jowich, voditelj projekta. Gen zaslužan za fenomen „tatinih sinova“ nalazi se u neposrednoj blizini TDF lokusa na kratkom kraku Y hromozoma (uredništvo naše redakcije nema ni ideju šta bi ovo moglo značiti). Jowich je istakao da je još uvijek nejasno zašto je stopa incidencije „tatinih sinova“ drastično porasla u poslijeratnom periodu. „Moguće je da su razlog tome neke genske mutacije koje su se desile za vrijeme rata usljed izloženosti različitim vrstama zračenja, ali taj dio ostavljamo za neke buduće generacije istraživača“. On takođe dodaje da je bezrazložna zabrinutost stanovništva zbog problema koje potencijalno donose "tatini sinovi". "Znam da je običnom čovjeku teško da to razumije, ali oni su naprosto genetski kvalitetniji, te je njihova apsolutna dominacija u svakom životnom segmentu očekivana i prirodna. Bez imalo straha možete svoje živote staviti pod upravljačku palicu njihovog gigaY-hromozoma", podsjeća.


Istraživanje je vršeno u privatnoj laboratoriji u zakupljenoj hali na Kneževu. Laboratorija posjeduje najsavremeniju opremu koju je dr Jowich lično dopremio iz SAD-a. Osim nekoliko Amerikanaca, u istraživačkom timu je svoje mjesto našlo i dvoje mladih stručnjaka sa Medicinskog fakuteta u Banjoj Luci, ali njihovi identiteti se još uvijek skrivaju od javnosti.
Mark S. Jowich je Amerikanac balkanskog porijekla. Kao dijete sa roditeljima seli u Ameriku, gdje nakon dugogodišnjeg školovanja stiče doktorat u oblasti molekularne genetike. Objavio je preko 200 originalnih radova i autor je nekoliko univerzitetskih udžbenika. Postoje glasine da je za svoje postignuće u razumijevanju fenomena „tatinih sinova“ zaslužio nominaciju za Nobelovu nagradu u oblasti fiziologije ili medicine, što bi bila kruna njegove istraživačke karijere. 






 

No comments:

Post a Comment